De WC ontstoppen doet u zo

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

Stijgt het vieze water in uw wc bij het doorspoelen? U zult de wc moeten ontstoppen. Een verstopte wc is vies, het kan stinken en een hoop schoonmaakwerk met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je wc te ontstoppen. Lees hoe u dit gemakkelijk zelf kunt oplossen aan de hand van deze tips.

Oorzaken verstopte wc

Voordat u begint met het ontstoppen van uw verstopte wc is het goed om te weten wat deze verstopping nu precies heeft veroorzaakt. Zo kunt u inschatten welke methode u moet toepassen of dat er een specialist ingeschakeld moet worden. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor u op een rij:

 • Te veel wc papier gebruikt. Bij het doorspoelen met te weinig waterdruk kan de prop wc papier blijven steken en achterblijven. met een verstopte wc tot gevolg. Dit zijn vaak ondiepe blokkades zijn zijn eenvoudig zelf te verwijderen.
 • Wc verstopt door maandverband of luiers. Maandverband, tampons en luiers zijn gemaakt om vocht te absorberen. Wanneer deze in het toilet belanden gaan ze opzwellen en de waterstroom blokkeren.
 • Wc verstopping door vastzittend voorwerp. Er kan van alles in de wc belanden, denk aan een telefoon of speelgoed bijvoorbeeld. Harde voorwerpen zijn lastig door te spoelen.
 • Toilet verstopping door kapotte leiding. Doordat een leiding veroudert en slijt, kan deze op een gegeven moment scheuren of breken. Hierdoor treden er regelmatig verstoppingen op in je toilet of bij andere afvoeren. Zonder de hulp van een rioolspecialist komt u hier niet achter.
 • Verstopte wc door keukenrol. Keukenrol of keukenpapier is sterker dan wc papier. Waar wc papier eenvoudig oplost in water, zal keukenrol zich sneller ophopen en verstopt kunnen raken in de achterliggende leiding.

Laten ontstoppen of zelf doen?

Nu u hopelijk de oorzaak heeft kunnen achterhalen van de verstopte wc, kunt u de overweging maken tussen het zelf ontstoppen van de wc of dit uit te besteden. De wc ontstoppen kunt u gerust zelf doen wanneer de blokkade niet te diep zit. Helaas zit het achterliggende probleem vaak dieper in het riool en is het verstandig om professioneel advies op te vragen. Begin zelf de wc te ontstoppen aan de hand van onze tips. Mocht het ontstoppen dan toch niet lukken, kunt u altijd onze rioolservice raadplegen. Met onze ruime ervaring in ontstoppingswerkzaamheden wordt uw wc snel en grondig ontstopt.

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

4 Manieren om zelf de wc te ontstoppen

Een wc blokkade die niet te diep ligt is mogelijk zelf te ontstoppen volgens de juiste methode. De juiste voorbereiding is de helft van het werk en trek daarom altijd rubberen handschoenen en en bedek de vloer voor narigheid.

Wc ontstoppen met ontstopper

Ontstop het toilet met een rubberen ontstopper door deze op de afvoer van de wc te plaatsen en krachtig op en neer te drukken. Simpele verstoppingen kunnen zo gemakkelijk weggehaald worden. Haal het losgekomen vuil uit de pot en spoel de wc vervolgens na met heet water.

Toilet ontstoppen met soda

De wc ontstoppen met soda is voor vele verstoppingen de oplossing. Haal allereerst het water uit de wc pot. Vul daarna een emmer met heet water en meng dit samen met een pak baking soda. Giet dit mengsel langzaam in de verstopte wc en laat het inwerken. Na een nacht slapen zal de baking soda zijn werk hebben verricht en kunt u de wc doorspoelen om te controleren of de verstopping is verholpen.

Verstopte wc ontstoppen met trekveer

Met een ontstoppingsveer kunt u diep in de pot duwen om een blokkade van bijvoorbeeld kleine doekjes te verhelpen. Leid de trekveer zo diep mogelijk in de wc pot en duw de verstopping met een trekkende beweging door. Spoel vervolgens de wc door om te controleren of de verstopping is verholpen.

Let op: Met een trekveer is het erg gemakkelijk om schade aan te richten. Zo kunt u een leiding beschadigen of de pot beschadigen.

Wc ontstoppen met een stofzuiger

Verwijder eerst overtollig water uit uw toilet. Plaats vervolgens een waterbestendige stofzuiger met vacuüm functie in de afvoer van de wc. Binnen no-time is de toiletverstopping opgezogen.

Kosten wc ontstoppen

Het kan geen kwaad om zelf de wc te ontstoppen om zo op de kosten van een verstopte wc te besparen. Toch is een wc laten ontstoppen door ons geen dure klus. De prijs voor het ontstoppen van uw wc is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Waar zit de blokkade in de wc?
 • Hoe hardnekkig is de verstopping?
 • Welke methode is er vereist om de blokkade op te heffen?
 • Welke gevolgen heeft de verstopping? Denk aan beschadigingen of lekkages.
 • Hoeveel tijd is de rioolspecialist kwijt aan zijn werkzaamheden?

Hoewel dit veel factoren zijn, krijgt u altijd een eerlijke en op maat gemaakte prijs. Kom niet voor onverwachte verrassingen te staan en vraag een vrijblijvend advies.

renovatie van toilet

Een verstopte wc voorkomen met deze 4 tips

Nadat uw wc is ontstopt is het aan u de zaak om een nieuwe verstopping te voorkomen. Wanneer u de onderstaande tips gebruikt is een verstopping vrijwel onmogelijk.

 1. Maak gebruik van een prullenbak of afvalbak bij de wc voor maandverband, tampons of vochtige doekjes. Zo komen deze niet in uw toilet terecht en kan er daardoor geen verstopping ontstaan.
 2. Gebruik niet teveel papier of spoel tussentijds door. Wanneer er teveel wc papier tegelijk door de wc wordt gespoelt ontstaat de kans dat er een verstopping ontstaat. Gebruik dus niet onnodig veel wc papier of spoel tussentijds door.
 3. Spoel geen etensresten of vetten door de wc. Vet- en etensresten harden snel uit en blokkeren in een snel tempo uw afvoer.
 4. Spoel zo nu en dan uw wc door met soda. Dit voorkomt kalkaanslag in de afvoer en houdt de doorgang vrij.

Contact opnemen met Dekker Struik

Contactformulier

Locatie Assen

Afrikaweg 33C
9407 TL Assen

0592 – 74 90 62
info@uwinstallateur.nl

Locatie Groningen

Bremenweg 10                  9723 TD Groningen

Per 01/03/2023:

Olgerweg 17a                          9723 EA Groningen

050-313 51 51
info@uwinstallateur.nl

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2023 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident