Doucheputje verstopt: zo ontstopt u uw doucheputje

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

Merkt u dat het water bij u in de douche niet meer goed wegloopt? Iedereen heeft wel eens last van een verstopt doucheputje. Het doucheputje ontstoppen is een vervelende klus, het stinkt en voelt slijmerig. De oorzaak van een verstopte douche afvoer is de combinatie van haren en zeepresten die samenklonteren in uw leidingen. Wij geven u tips om effectief uw doucheafvoer te ontstoppen en deze haarvrij te houden.

De oorzaak van een verstopt doucheputje

De nummer 1 oorzaak van een verstopt doucheputje zijn losse haren. Doordat dit losse haar samen met zeepresten gaat ophopen, raakt uw doucheput verstopt. Langzamerhand voert het afvoerputje steeds minder water af. Op een gegeven moment gaat u dit merken of ruikt u een smerige geur uit het putje komen. Wanneer u merkt dat het doucheputje het water niet of nauwelijks meer afvoert is het tijd om het putje te ontstoppen en een toekomstige verstopping te voorkomen.

Naast dat uw douchewater niet meer wegloopt, kan zelfs uw douchecabine overstromen als gevolg van een verstopping. Hierdoor krijgt u last van waterschade. Naast waterschade aan het oppervlak, heeft een verstopping ook als nare gevolg dat het water in de leidingen gaat stilstaan. Stilstaand water levert u veel onnodige bacteriën op en er ontstaat een nare lucht. Redenen genoeg om tijdig uw doucheputje te ontstoppen!

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

Zelf het doucheputje ontstoppen

U kunt zelf een verstopt doucheputje ontstoppen met spullen die u waarschijnlijk al in huis heeft. Hiervoor zijn verschillende technieken en manieren. We geven u enkele manieren om zelf uw doucheputje te ontstoppen. Dit zijn veelal huis-, tuin- en keukentips die u gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. De slagingskans is echter nooit 100% en kan de enige hoeveelheid rommel opleveren. Schakel direct een vakman in als u er niet uit komt.

Doucheputje ontstoppen met soda, schoonmaakazijn en heet water

Meng heet water met schoonmaakazijn en baking soda. Giet het zelfgemaakte wondermiddel door het verstopte doucheputje. Spoel ongeveer een half uur later het putje nogmaals met heet water om de achtergebleven resten weg te spoelen. Uw doucheputje is weer ontstopt!

Doucheputje ontstoppen met de hand

Heeft u het idee dat de verstopping erg oppervlakkig zit? Het is mogelijk uw doucheputje te ontstoppen met uw eigen handen. Maak namelijk het doucheputje open en grijp alle haren waar u bij kunt. Gooi deze haren in de prullenbak en probeer of het water weer goed wegstroomt in de douche. Niet? Dan kan het zijn dat er nog meer haren dieper verstopt zitten. Met een ijzerdraad bereikt u gemakkelijk deze dieper liggende haren. Maak een haakje aan het uiteinde van uw ijzerdraad. Duw de ijzerdraad langzaam en voorzichtig naar beneden totdat u niet verder kunt. Vervolgens haalt u langzaam de draad weer omhoog terwijl u een draaiende beweging maakt. Al het haar is verwijderd!

Ontstoppingsveer voor het ontstoppen van de douche

Erg vergelijkbaar met het zelfgemaakte ijzerdraad van de vorige manier is de ontstoppingsveer. Duw de ontstoppingsveer in het doucheputje om de verstopping los te prikken. Haal wederom voorzichtig de veer naar boven en verwijder alle naar boven gekomen haren. Gooi alle viezigheid in de prullenbak en voilà, uw doucheputje is ontstopt.

Doucheputje ontstoppen met een plopper

U kunt een plopper gebruiken om druk uit te oefenen op de ontstopping in uw doucheputje. Zet de plopper over het doucheputje heen en maak een op- en neerwaartse beweging met de steel van de plopper. De verstopping raakt los en verdwijnt in de afvoer waardoor uw water weer stroomt.

Hoe voorkom ik dat mijn doucheputje opnieuw verstopt raakt?

Dat haar en zeepresten in uw doucheputje belanden valt niet te ontkomen, dit gebeurt nu eenmaal. Wel zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u een nieuwe verstopping in het doucheputje kunt voorkomen.

  • Plaats een rooster over uw doucheputje. Loskomende haren tijdens het douchen zullen in het rooster blijven hangen en niet direct in uw afvoer terechtkomen.
  • Haal na iedere douchebeurt de haren uit het putje. Door iedere keer de haren uit uw putje te verwijderen, voorkomt u dat deze haren zich ophopen tot een nieuwe verstopping.
  • Spoel heet water door de afvoer na het douchen. Om te voorkomen dat uw doucheputje opnieuw verstopt raakt, kunt u na iedere douchebeurt heet water door het putje laten stromen. Dit water bevat geen vetten of zeepresten.
Doucheputje

Veelgestelde vragen

Onze vakmannen hebben jarenlange ervaring op het gebied van sanitair en loodgieterswerkzaamheden. Door de jaren heen komen wij dan veelal dezelfde vragen tegen. Om u sneller van dienst te zijn geven we antwoord op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Aarzel niet om met ons in contact te komen.

Hoe ontstop ik mijn doucheputje?

Er zijn (zoals beschreven in dit artikel) 4 manieren om uw doucheputje te ontstoppen.

  • Met een mix van baking soda, schoonmaakazijn en heet water.
  • Met de hand.
  • Met ontstoppingsveer.
  • Met plopper.

Waarmee kan ik zeepresten oplossen?

Zeepresten in uw doucheputje lost u op met een zelfgemaakte mix van baking soda, schoonmaakazijn en heet water. Zeepresten op uw badkamertegels kunt u veelal schoonmaken met tegelreiniger.

Waardoor is mijn doucheput verstopt?

Een verstopt doucheputje wordt veroorzaakt doordat haren en zeepresten in uw afvoer samenklonteren. Hierdoor stroomt het water niet (of nauwelijks) meer weg.

Hoe voorkom ik dat mijn doucheputje verstopt raakt?

Er zijn meerdere manieren om het verstoppen van uw doucheputje te voorkomen. Zo kunt u:

  • Een rooster over uw putje plaatsen.
  • Na het douchen de losgekomen haren uit het putje verwijderen.
  • Na iedere douchebeurt heet water door de afvoer laten stromen.

Contact opnemen met Dekker Struik

Contactformulier

Locatie Assen

Afrikaweg 33C
9407 TL Assen

0592 – 74 90 62
info@uwinstallateur.nl

Locatie Groningen

Bremenweg 10                  9723 TD Groningen

Per 01/03/2023:

Olgerweg 17a                          9723 EA Groningen

050-313 51 51
info@uwinstallateur.nl

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2023 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident