Gootsteen ontstoppen: Hoe moet dat?

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

De gootsteen stinkt, maakt gekke geluiden wanneer het water door de afvoerleidingen stroomt of stroomt bijna niet weg. Als dit u bekend voorkomt, is helaas uw gootsteen verstopt. Gelukkig weet u na het lezen van dit artikel hoe u zelf de gootsteen kunt ontstoppen.

De oorzaken van een verstopte gootsteen

De meest voorkomende oorzaak van een verstopte gootsteen is vet en voedselresten die in de afvoer vast komen te zitten. Dit gaat rotten, waardoor er een nare geur ontstaat en de leidingen verstopt raken. Ook zeepresten zijn een veelvoorkomende oorzaak van een verstopte gootsteen. De zeepresten mengen namelijk samen met andere stoffen zoals vuil, huidcellen en bacteriën waardoor deze vast komen te zitten. Vooral de verstopte zeepresten zorgen voor nare geuren door ingrediënten als dierlijke vetten of plantaardige oliën.

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

De beste manieren om een gootsteen te ontstoppen

Er zijn verschillende manieren om een gootsteen te ontstoppen, in het volgende stuk leggen we deze technieken haarfijn uit. Allereerst is het belangrijk dat u alvorens zoveel mogelijk resten uit de afvoer schept. Zo bereikt u de verstopte gootsteen beter en is uw afvoer binnen no-time ontstopt.

Gootsteen ontstoppen met een plopper

Een gootsteen ontstoppen met een ontstopper is relatief simpel, alles wat u nodig heeft is een plopper. Vul de gootsteen met een beetje water, maar vul de wasbak niet helemaal. Bedek de hele afvoer met de plopper en druk naar beneden om zuigkracht te creëren. Pomp de ontstopper een paar seconden op en neer. De zuigkracht en de druk van de plopper brengt de verstopping in beweging en doet deze doen opbreken zodat deze door de leiding wordt afgevoerd. Als u merkt dat de verstopping uiteenvalt, kunt u stoppen met pompen en testen of het gelukt is door water door de gootsteen te laten stromen.

Gootsteen ontstoppen met ontstoppingsmiddel

Er zijn veel verschillende ontstoppingsmiddelen en afvoerreinigers (chemische- en natuurlijke reinigers) voor het ontstoppen van uw gootsteen. Lees het etiket zorgvuldig en kies het juiste middel voor uw type gootsteen. Voordat u een afvoerreiniger gebruikt, raden wij aan dat u uzelf beschermt met handschoenen en oogbescherming. Zorg ervoor dat er geen water in de gootsteen staat zodat de afvoerreiniger, wanneer deze aan de gootsteen wordt toegevoegd, de verstopping direct kan bereiken. Spoel de wasbak naderhand door, om te controleren of de gootsteen is ontstopt.

Waarschuwing: Afvoerreinigers kunnen schadelijk zijn voor uw leidingen en voor het milieu, probeer dus eerst andere methodes om uw gootsteen te ontstoppen.

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

Gootsteen ontstoppen met schoonmaakazijn en baking soda

Schoonmaakazijn is een natuurlijk en veilig alternatief voor chemische afvoerreinigers. Giet eerst kokend water in de afvoer om al het opgebouwde vuil in de leidingen los te maken. Daarna doet u baking soda in de gootsteen. Voeg daarna azijn toe in het afvoerputje. Door de chemische reactie van het schoonmaakazijn en baking soda ontstaat er een knisperend geluid in de afvoer. Giet na ongeveer 15 minuten opnieuw kokend water in de afvoer om de leidingen door te spoelen. Voilà uw gootsteen is ontstopt.

Gootsteen ontstoppen met een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om verstoppingen uit afvoeren te verwijderen. Het bestaat uit een lange, flexibele draad met een haak of weerhaak aan het uiteinde die in een afvoer wordt gestoken om de verstopping los te maken en te verwijderen. Hier zijn de stappen om een ontstoppingsveer te gebruiken bij het ontstoppen van uw gootsteen:

Kies een veer die lang genoeg is om de verstopping te bereiken. Als er een putdeksel is, verwijder deze dan voorzichtig en leg het opzij. Steek het uiteinde van de veer in de afvoer en duw hem door de leiding tot u de verstopping bereikt. Draai het handvat van de ontstoppingsveer met de klok mee om hem door de buis te laten bewegen. Draai het handvat van de veer tegen de klok in om de haak of weerhaak te helpen de verstopping vast te pakken en eruit te trekken. Nadat u de verstopping heeft opgelost, trekt u de veer uit de afvoer en verwijdert u eventueel vastzittend vuil. Laat ten slotte water door de afvoer lopen om te controleren dat de verstopping is opgelost.

Gootsteen ontstoppen met je stofzuiger

Het is mogelijk een stofzuiger te gebruiken om een gootsteen te ontstoppen, hiervoor heeft u wel een nat/droogzuiger nodig. Verwijder hiervoor het filter van de stofzuiger en sluit de slang rechtstreeks aan op de uitlaatpoort van de stofzuiger. Plaats het uiteinde van de slang over de afvoer van de gootsteen en zet de stofzuiger aan, zodat er een sterke zuigkracht ontstaat die de verstopping kan verwijderen.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een stofzuiger om een gootsteen te ontstoppen rommelig kan zijn en dat u voorzorgsmaatregelen moet nemen om de stofzuiger of de gootsteen niet te beschadigen. Het is ook niet altijd effectief voor het verwijderen van bepaalde soorten verstoppingen, zoals die veroorzaakt door vet of vaste voorwerpen.

Gootsteen ontstoppen lukt niet? Schakel een expert in

Krijgt u de gootsteen niet ontstopt of wilt u liever direct een expert inschakelen? Soms is het ontstoppen van uw gootsteen een lastigere klus dan eerst gedacht. Het kan zijn dat de verstopping dusdanig diep in de leidingen zit dat er een professionele aanpak nodig is. Dekker Struik staat voor u klaar en helpt u graag bij het ontstoppen van uw gootsteen. Neem contact op of vul het onderstaande contactformulier in.

Contact opnemen met Dekker Struik

Contactformulier

Locatie Assen

Afrikaweg 33C
9407 TL Assen

0592 – 74 90 62
info@uwinstallateur.nl

Locatie Groningen

Olgerweg 17a
9723 EA Groningen

050-313 51 51
info@uwinstallateur.nl

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2024 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident