ROOKMELDERS VERPLICHT IN IEDERE WONING VANAF 2022

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestond al voor nieuwbouwhuizen, maar er gaat vanaf 1 juli 2022 een nieuwe regelgeving in die ook bestaande bouw verplichten een rookmelder op te hangen. Deze nieuwe regelgeving is ingesteld voor de veiligheid van bewoners te waarborgen, want door het inademen van rook vallen bij brand de meeste slachtoffers.

De regelgeving is als volgt dat elke verdieping van de woning verzien moet zijn van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

De rookmelder plicht geldt al jaren in nieuwbouw woning. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reuk ’s nachts niet werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt.

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor iedere woning. Maar welke melders zijn geschikt? Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen graag!

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2024 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident