Waterleiding aanleggen

Wilt u een waterleiding aanleggen? In huizen is een goed functionerende waterleidinginstallatie onmisbaar. Dekker Struik installatietechniek beschikt over een jarenlange ervaring met warm en koud waterleidingen aanleggen. Daarnaast helpen onze specialisten u wanneer u een waterleiding wilt vervangen of eruit halen. Het is belangrijk dat een waterleiding goed wordt afgedopt indien deze tijdelijk of voor lange tijd niet gebruikt gaat worden. Dit is noodzakelijk om te garanderen dat er geen lekkages ontstaan. Bij het aanleggen van waterleidinginstallaties houden we rekening met het minimaliseren van de kans, dat legionella ontstaat in uw waterleidingen.

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

Wanneer moet ik mijn leidingen laten vervangen?

Tijdens een professionele inspectie kan een monteur u laten weten of uw leidingen aan vervanging toe zijn, gerepareerd moeten worden of in orde zijn. Oudere waterleidingen die op het punt staan om te barsten, zullen waarschijnlijk moeten worden vervangen. Ook leidingen die voortdurend gerepareerd moeten worden kunnen het beste vervangen worden. Het is belangrijk om het probleem vroegtijdig op te sporen, zodat er zo snel mogelijk een vervangende waterleiding geïnstalleerd kan worden. Wanneer u dit namelijk niet op tijd doet, kan het een enorme hoeveelheid waterschade aan uw huis en eigendommen veroorzaken.

Beschadigde leidingen kunnen veel verschillende vormen aannemen, waaronder gaten, spleten, scheuren en deuken. Daarnaast vormen waterleidingen die in de loop van de tijd zijn verzwakt een groot risico omdat u nooit zeker weet wanneer ze kunnen gaan barsten. De constante druk van het water dat door oudere leidingen stroomt, kan voldoende zijn om ze te laten breken, en wanneer ze dat doen, kunt u ernstige schade oplopen. Als u uw uw waterleidingen laat inspecteren door een ervaren monteur, blijft u op de hoogte van de staat ervan, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Waterleiding laten repareren of vervangen

Vermoed u dat uw waterleiding kapot is? Dan helpt Dekker Struik Installatietechniek u graag met de reparatie van uw waterleiding. Wij lokaliseren dan nauwkeurig waar de waterleiding gesprongen is, om deze vervolgens op te graven en te repareren. Daarnaast bestaat er de kans dat de waterleiding vervangen dient te worden. Ook de installatie van een nieuwe waterleiding laat u aan ons over. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer de diameter van uw huidige waterleiding te klein is. Hierdoor kan de doorstroom van het water namelijk minder worden wat ervoor zorgt dat de waterdruk zwakker wordt. Het vervangen van uw huidige waterleiding lost dit probleem op.

Afdoppen waterleidingen

Er zijn verschillende redenen waarom u een waterleiding zou willen afdoppen. Wilt u een drastische verandering maken in uw badkamer of is een bestaande kraan niet meer nodig? Door de waterleiding af te doppen ontsnapt er geen water meer uit de leiding. U blokkeert hiermee een voormalige uitgang van de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding biedt dus de oplossing voor het weghalen of verplaatsen van bijvoorbeeld een kraan. Gelukkig is een dop monteren op het einde van een waterleiding vrij eenvoudig en zelf te doen. Een waterleiding kan op twee manieren worden afgedopt: U kunt de waterleiding op het uiteinde vastsolderen of u kunt gebruik maken van een knelkoppeling. Wel zijn er bij het afdoppen van uw waterleidingen een aantal regels waar u zich aan moet houden, namelijk:

  • Als u in de muur een leiding wilt afdoppen dient dit gedaan te worden door middel van een soldeerverbinding
  • Bij een langdurige afsluiting is het verplicht om uw uiteinde te solderen
  • Bij een tijdelijke afsluiting mag er dus gebruik gemaakt worden van een knelkoppeling, maar dan moet het gemonteerd worden met een afsluitplaatje.

Zelf een waterleiding afdoppen met knelkoppeling

Natuurlijk begint u met het afsluiten van de hoofdkraan. Doordat u de hoofdkraan afsluit stroomt er geen water meer door de waterleiding. De hoofdkraan vindt u bij je watermeter, vlak ernaast of ervoor bevindt zich een hendel of draaiknop waarmee u de hoofdkraan afsluit.

Na het afsluiten van de hoofdkraan moet u controleren of er daadwerkelijk geen water meer in de leidingen stroomt. Draai een kraan in huis om te controleren of u daadwerkelijk geen waterdruk meer hebt. Indien de kraan blijft stromen is de hoofdkraan niet correct afgesloten.

Plaats een zogenoemde eindstop op het uiteinde van de waterleiding om de waterleiding af te doppen. Zo’n eindstop wordt vastgezet op de koperen waterleiding middels een knelkoppeling. Let hierbij op de diameter van de koperen buis om te kijken welke diameter knelkoppeling je nodig bent, (vaak) 12mm of 15mm. Draai met een steeksleutel de eindstop strak vast en voilà de waterleiding is afgedopt.

Waterleiding afdoppen met solderen

Wanneer de waterleiding voor langere tijd moet worden afgedopt, is het gebruikelijk om dit te solderen. Ook voor leidingen in de muur is het ten strengste aangeraden om dit door middel van solderen af te sluiten, om schade te voorkopen. Het is verstandig om dit door de professional te laten doen omdat er een hoop schade kan worden aangericht door dit op incorrecte wijze te doen. Door het solderen kunnen er gemakkelijk delen in de muur beschadigd raken of zelfs scheurtjes creëren.

Legionella preventief voorkomen

Legionella is een bacterie die kan zorgen voor een ernstige longklachten. Legionella ontstaat wanneer water in leidingen warmen wordt dan 20 graden. Wanneer het water een temperatuur heeft tussen de 20 en 50 graden Celsius heeft de bacterie de kans om te groeien. Dit gebeurt vaak doordat drinkwaterleidingen kruisen met warmwaterleidingen of verwarmingsbuizen. Wanneer het drinkwater voor een langere tijd stilstaat zal dus het koude drinkwater opwarmen, en is er een kans dat de legionellabacterie begint te groeien in het stilstaande water. Mocht u langer dan één week weg zijn van huis denk er dan altijd aan om uw kranen ongeveer 1 minuut te laten doorstromen. Dekker Struik zorgt voor warm en koud water installaties dat de kans op legionella aanzienlijk verkleint.

Waterleiding

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

Kwaliteitsnormen

Ook bij waterleidinginstallaties werkt Dekker Struik installaties met een aantal kwaliteitsnormen, namelijk: NEN 1006, ISSO 55, ISSO 55.1, ISSO 55.2 en ten slotte de Waterwerkbladen. In de NEN 1006 staan de eisen beschreven waaraan een drinkinstallatie moet voldoen vanuit het oogpunt van de veiligheid, doelmatigheid en de volksgezondheid. Alle eisen van NEN 1006 staan beschreven in de waterwerkbladen. ISSO 55 is een praktische en getailleerde uitwerking van de voorschriften en richtlijnen voor het realiseren van leidingwaterinstallaties in utiliteits- en woongebouwen. In de ISSO 55.1 staan de regels die de overheid heeft opgesteld ten aanzien van legionellapreventie in de waterleidinginstallaties, terwijl ISSO 55.2 zich richt op de handleiding zorgplicht legionellapreventie van de collectie leidingwaterinstallaties.

Wat kan Dekker Struik voor u betekenen?

Wij zijn experts in alle werkzaamheden rondom waterleidinginstallaties. Wij geven u graag advies en helpen u bij het aanleggen van waterleidinginstallaties. Ook voor onderhoudt kan u bij ons terecht. Mocht u vragen hebben dan zijn wij altijd bereikbaar via de mail of telefoon.

Contact opnemen met Dekker Struik

Contactformulier

Locatie Assen

Afrikaweg 33C
9407 TL Assen

0592 – 74 90 62
info@uwinstallateur.nl

Locatie Groningen

Olgerweg 17a
9723 EA Groningen

050-313 51 51
info@uwinstallateur.nl

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2024 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident