Zelf riool ontstoppen doet u zo

Vakspecialisten

Meer dan 20 jaar ervaring

Meer dan 1000 tevreden klanten

Betrouwbaar en Betaalbaar

Een verstopt riool is geen pretje, gelukkig kunt u zelf het riool ontstoppen. Wanneer het riool verstopt is, dan is hier vaak direct actie op nodig. Hoe dat moet leggen we u graag uit. Er zijn verschillende manieren om het riool te ontstoppen, we zetten ze voor u op een rijtje en bieden enkele tips. Komt u er niet uit? Wij staan altijd voor u klaar om het verstopte riool aan te pakken. Lees de manieren en tips voor het zelf ontstoppen van het riool.

Een verstopt riool herkennen

Allereerst vraagt u zich af, ‘’is mijn riool verstopt?’’ en hoe herkent u een verstopt riool? Wanneer de riolering verstopt zit komen er ongewone geluiden uit je afvoer en/of hangt er een vieze rioollucht in huis. Wanneer u het toilet doortrekt merkt u dat het water omhoog komt in plaats van weg loopt. Pas op, spoel het toilet niet nogmaals door. Uw logische reactie zal zijn dat u vast niet goed heeft doorgespoelt, maar door nog een keer door te spoelen wordt het probleem alleen maar erger. Nu we weten dat het riool verstopt is, gaan we over op de aanpak.

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

Zelf het riool ontstoppen

Het riool ontstoppen is een vervelende klus. Wilt u toch graag zelf kijken of u het probleem opgelost krijgt? Zorg dat u voorzichtig en goed te werk gaat. Iedere verstopping is anders, toch geven we u graag tips om zelf uw riool te ontstoppen met spullen die u vast al in huis heeft.

Controleer de sifon

Het komt veel voor, dat in de sifon haren, zeepresten of nagels blijven zitten waardoor deze verstopt raakt. Het is dus slim om allereerst uw sifon los te draaien. Er zit altijd water in de sifon, plaats dus een emmer onder de zwanenhals om de grootste rommel te voorkomen. Nadat u de sifon heeft verwijderd maakt u deze schoon en plaatst u de sifon terug. Controleer of de verstopping is verholpen en de sifon goed is teruggeplaatst.

Het riool ontstoppen met heet water

In sommige gevallen is kokend heet water voldoende om een verstopt riool te ontstoppen. Dit hete water zal namelijk opgehoopt vet geleidelijk wegsmelten waardoor de verstopping ophoudt. Spoel het hete water door de afvoer waar de verstopping plaatsvindt. Mocht dit het probleem niet verhelpen, probeer het dan met soda en azijn.

Zelf ontstoppen met soda en azijn

Wanneer enkel heet water niet voldoende is om uw riool te ontstoppen kunt u zelf een sopje maken van soda, heet water en azijn. Vul hiervoor een emmer heet water en meng dit met een aantal kopjes baking soda. Spoel dit mengsel door de verstopte riolering en giet er direct azijn achteraan. Er ontstaat een chemische reactie waardoor u geborrel en gepruttel hoort. Laat het mengsel inwerken en spoel na een kwartier met kokend heet water het mengsel weg.

Maak nu een afspraak met
onze specialisten!

Gelijk een afspraak maken

Riool ontstoppen met een plopper

Heet water en een mengsel van soda en azijn werkt helaas niet wanneer uw wasbak of toilet tot aan de rand toe vol staat. Deze verstoppingen kunnen verhelpen met behulp van een plopper. De plopper werkt vooral bij het ontstoppen van het riool wanneer dit oppervlakkige verstoppingen zijn zoals een verstopte afvoer of verstopt toilet. Plaats de plopper over het afvoerputje en maak op- en neerwaartse bewegingen. De verstopping raakt los door het vacuüm dat ontstaat en het water stroomt weer weg.

Zelf riool ontstoppen met trekveer

Zit de verstopping van het riool dieper dan aan het oppervlak, dan zal een plopper niet genoeg zijn om de blokkade op te heffen. Dan kunt u het riool ontstoppen met een trekveer of ontstoppingsveer. Duw de ontstoppingsveer in de afvoer om de verstopping los te prikken. Haal voorzichtig de veer naar boven en verwijder alle naar boven gekomen viezigheid. Pas op met het gebruik van de trekveer, het is makkelijk om hier schade mee aan te richten.

Zelf ontstoppen met hogedrukspuit / hogedrukreiniger

Stop de hogedrukspuit zo diep mogelijk in de afvoer bij de verstopping. Het is namelijk mogelijk een verstopt riool te ontstoppen met een hogedrukreiniger. Door de spuit zo diep mogelijk in de afvoer te stoppen komt de meeste kracht op de verstopping terecht. Het ontstoppen van uw riool met een hogedrukspuit is niet zonder gevaar en er is kans op beschadigingen.

Verstopt riool voorkomen

Een verstopt riool is erg vervelend. Gelukkig kunt u met een aantal simpele preventieve ingrepen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Maak gebruik van de volgende tips om een verstopt riool te voorkomen.

  • Gebruik een rooster of afvoerzeef. Hiermee voorkomt u dat etensresten in het riool belanden.
  • Veeg vieze borden eerst af met keukenpapier voordat u dit afwast. Hiermee voorkomt u dat het dikste vet in uw gootsteen belandt.
  • Spoel regelmatig heet water door de afvoer.
  • Spoel geen vochtige toiletdoekjes of maandverband door de wc. Deze hopen snel op waardoor het riool verstopt raakt.
  • Giet geen vet en etensresten door de gootsteen. Dit gaat zich ophopen met een verstopt riool als gevolg.
loodgieter groningen

Riool ontstoppen niet gelukt of liever de expert inschakelen?

Uw verstopte riool ontstoppen kunt u gerust zelf proberen. Helaas zit het achterliggende probleem vaak dieper in het riool en is het verstandig om professioneel advies op te vragen. Begin gerust zelf het riool te ontstoppen aan de hand van onze tips. Mocht het toch niet lukken of wilt u liever direct geholpen worden, raadpleeg dan onze rioolservice. Onze vakmannen hebben jarenlange ervaring op het gebied van sanitair en loodgieterswerkzaamheden en helpen u graag bij het ontstoppen van uw riool.

Contact opnemen met Dekker Struik

Contactformulier

Locatie Assen

Afrikaweg 33C
9407 TL Assen

0592 – 74 90 62
info@uwinstallateur.nl

Locatie Groningen

Bremenweg 10                  9723 TD Groningen

Per 01/03/2023:

Olgerweg 17a                          9723 EA Groningen

050-313 51 51
info@uwinstallateur.nl

Telefoon icoon
Telefoon icoon
Mail icoon

Recent van Dekker Struik

Airco gebruiken om het huis te verwarmen?

© 2023 Dekker Struik Installatietechniek - Webontwikkeling door Convident